Sikkerchat.dk

Hvem er du på nettet?

Det Kriminalpræventive Råd Red Barnet

Privatliv og billeder

Det er sjovt at lægge billeder på Facebook og Instagram, og det kan være sjovt at se vennernes billeder og følge med i, hvad der sker. Det er bare vigtigt at tænke på to ting:

1. Er du sikker på, du vil lægge billedet på nettet, og at du ikke fortryder det senere?

2. Er det et billede, som du selv eller dem der er på det, vil blive kede af, at du lægger på nettet?

Hvis du er i tvivl om svaret på spørgsmålene, så vent og tal med en voksen, inden du lægger billedet på nettet.

Det er altid en god ide at slå privatlivsindstillingerne til på de medier du bruger. Både på Facebook, Momio, Instagram og hvor du ellers bruger billeder. Hvis du ikke gør det, så kan alle mennesker få adgang til dine billeder. Også folk du ikke kender.

Det er sjovt at dele billeder med venner. Bare husk, at når billedet først er på nettet én gang, så er det der altid. Det er ikke væk, bare fordi du sletter det igen.

Instagram
Hvis du har en smartphone, har du sikkert også app'en Instagram. Instagram gør det muligt at følge godt med i vennernes liv.

Folk lægger alt muligt på Instagram. Alt fra billeder af deres morgenmad til en selfie fra sofaen. Et billede fra lørdag aften med familien eller fra en restautrant, hvor de spiser.

Når man lægger et billede på Instagram, skriver man det, der kaldes "hash-tags." Det er ord, andre brugere kan søge på for at finde billeder, der handler om et bestemt emne. Hvis du f.eks. lægger et billede op af din hund, skriver du måske #hund i et hash-tag. Så kan dine følgere finde billedet ved at søge på "hund."

Instagram er rigtig fedt. Men man skal huske at tænke sig om. For når du lægger billeder på Instagram, lægger du billleder på nettet.

Her kan du se en film om, hvordan du slår privatlivsindstillingerne til på Instagram:
 

Snapchat
Snapchat er en rigtig nem måde at være i tæt kontakt med sine venner på.

Det er hyggeligt at få f.eks. en godmorgen-hilsen af sin ven og meget sjovere end bare at få en besked.

På Snapchat kan man kun se billedet i 10 sekunder. Men husk på, at modtageren kan tage et billede af sin skærm, hvis hun gerne vil beholde billedet.

Derfor er det en god ide kun at sende billeder på Snapchat, som du ikke har noget imod er på internettet.

Øvelser

Tænker du over, hvilke billeder du lægger på nettet?

Tænker du over, hvem der kan se dine billeder? Hvis du ikke har slået privatlivsindstillingerne til, kan fremmede mennesker se og kopiere dine billeder. Synes du, det er okay?

Er dine følgere og dem du følger på Instagram, mennesker, som du snakker med i virkeligheden eller kun på nettet? Ved du, hvem de er?

Prøv at snakke med dine venner om, hvem de deler billeder med. Ved de, at det er en god ide at slå privatlivsindstillingerne til?

Citat:

"Jeg havde ikke tænkt på at slå privatlivsindstillingerne til på Instagram. Pludselig opdagede jeg, at nogen, jeg slet ikke kender, havde kommenteret mit billede. Det synes jeg ikke var særlig rart."